top of page
creatief-denken-termen-begrippen _image small.jpeg

Lateraal denken

Een paradigmaverschuiving in probleemoplossing.

Wat is lateraal denken?

Lateraal denken, ook bekend als "lateral thinking" in het Engels, is een term bedacht door Edward de Bono, een gerenommeerde psycholoog en expert op het gebied van creativiteit. Het verwijst naar een denkmethode die individuen aanmoedigt om los te breken van traditionele lineaire denkpatronen en onconventionele, out-of-the-box ideeën te verkennen.

Lateraal denken benadrukt het genereren van creatieve oplossingen door problemen te benaderen vanuit nieuwe hoeken en perspectieven. . 

Het belang van lateriaal denken

Lateraal denken is een essentiële vaardigheid in de hedendaagse wereld, waar complexe problemen en uitdagingen vragen om innovatieve oplossingen. Door lateraal te denken, kunnen we vastgeroeste denkpatronen doorbreken en nieuwe mogelijkheden ontdekken. Het stelt ons in staat om creatiever te zijn, nieuwe perspectieven te omarmen en originele ideeën te genereren. 

Technieken

 • Brainstorming : brainstorming is een populaire techniek die wordt gebruikt in lateraal denken. Het houdt in dat je vrijelijk ideeën genereert zonder jezelf te beperken door kritiek of beoordeling. Hierbij is het belangrijk om alle ideeën, hoe wild of ongebruikelijk ze ook lijken, te omarmen. Brainstorming kan individueel worden gedaan of in groepen, waarbij verschillende perspectieven elkaar aanvullen en versterken.
   

 • Omkering : omkering is een krachtige techniek binnen lateraal denken, waarbij je bewust de normale volgorde of logica van een probleem omkeert. Door jezelf af te vragen "Hoe kan ik het tegenovergestelde bereiken?" of "Hoe kan ik het probleem verergeren?", kom je vaak tot nieuwe inzichten en alternatieve oplossingen. 
   

 • Analogieën en Metaforen : het gebruik van analogieën en metaforen is een effectieve manier om lateraal denken toe te passen. Door een probleem te vergelijken met iets dat ogenschijnlijk niets met het probleem te maken heeft, kunnen nieuwe perspectieven en oplossingen naar voren komen. Het stelt ons in staat om buiten de bestaande kaders te denken en onverwachte verbanden te leggen. 
   

Praktische Toepassingen van Lateraal Denken 

 • Innovatie en Productontwikkeling : lateraal denken speelt een cruciale rol bij innovatie en productontwikkeling. Door traditionele denkpatronen te doorbreken, kunnen bedrijven nieuwe ideeën genereren en innovatieve producten en diensten creëren die zich onderscheiden van de concurrentie. 
   

 • Probleemoplossing : lateraal denken is een waardevol hulpmiddel bij het oplossen van complexe problemen. Door het verkennen van alternatieve perspectieven en het genereren van creatieve oplossingen, kunnen we obstakels overwinnen en nieuwe wegen inslaan. 

Veel gestelde vragen over Lateraal Denken

Wat is het verschil tussen lateraal en verticaal denken? 
 

Lateraal denken verwijst naar het verkennen van nieuwe perspectieven en het genereren van creatieve ideeën, terwijl verticaal denken gericht is op het volgen van bestaande regels en procedures. Lateraal denken moedigt divergent denken aan, terwijl verticaal denken convergent denken omvat. 

 

Kan lateraal denken worden aangeleerd? 

Ja, lateraal denken kan worden aangeleerd en ontwikkeld. Door het oefenen van technieken zoals brainstorming, omkering en het gebruik van analogieën, kunnen we onze laterale denkvaardigheden versterken. 

Hoe kan lateraal denken bijdragen aan mijn persoonlijke groei? 

 

Lateraal denken kan je persoonlijke groei bevorderen door je te helpen nieuwe mogelijkheden te ontdekken, creatieve oplossingen te vinden en je denkvermogen te vergroten. Het stelt je in staat om buiten de gebaande paden te treden en nieuwe perspectieven te omarmen. 

bottom of page